Arabien kieli ja sen kirjaimisto

Arabien kieli ja sen kirjaimisto

Arabien kieli ja sen kirjaimisto

Arabian kieli on yksi laajimmin puhutuista kielistä maailmalla. Sitä puhuu äidinkielenään yli 300 miljoonaa ihmistä.

Se on alun perin afroaasialainen kieli, jota puhutaan Algeriassa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Bahrainissa, Djiboutissa, Egyptissä, Eritreassa, Irakissa, Jemenissä, Jordaniassa, Komoritissa, Kuwaitissa, Libanonissa, Libyassa, Marokossa, Mauritaniassa, Omanissa, Qatarissa, Saudi-Arabiassa, Somaliassa, Sudanissa, Syyriassa, Tsadissa, Tunisiassa, Palestiinassa ja Sansibarissa. Eli toisin sanoen kieli on yleinen äidinkieli kaikkialla Arabian niemimaalla, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Se sijoittuu maailman puhutuimpien kielien listassa viidenneksi. Kaikkien näiden äidinkielenään sitä puhuvien lisäksi muita puhujia on yli miljardi. Arabia on muslimiuskonnossa pyhä kieli, jonka takia jokaisen muslimin pitää opetella kyseistä kieltä. Arabian kieli on myös hyvin moniulotteinen ja se jakaantuu moneen eri ryhmään. Siitä on olemassa monia erilaisia variantteja, joita puhutaan eri puolilla arabiankielisiä maita. Nämä variantit saattavat poiketa hyvinkin paljon toisistaan ja jopa muistuttaa kahta aivan eri kieltä. Yli 300 miljoonan puhuja ryhmä tekee myös kielestä eniten puhutun kielen Arabimaissa ja Afrikan Tšadissa. Yllättävää kuitenkin on, että se on vain vähemmistö kieli Afganistanissa, Israelissa, Nigeriassa ja Iranissa. Kieltä kuitenkin opetellaan jokaisessa islaminmaassa, jossa jokainen on velvoitettu opettelemaan kielestä edes alkeet uskontonsa puolesta. Arabian puhujia on kuitenkin levittäytynyt hyvin pitkälle ympäri maailmaa, kuten muitakin kieliä. Suomessa kieltä puhuu äidinkielenään noin 21 783 henkilöä, joka kasvaa jatkuvasti. Tämä tekee arabian Suomen kolmanneksi suurimmaksi vieraaksi kieleksi. Arabiankielisten määrä maahanmuuttoaikaisina vuosina vielä moninkertaistunut, joten tämä vuonna 2016 mitattu luku on nykypäivänä huomattavasti suurempi.

Mistä Arabia on saanut alkunsa?

Arabia on saanut alkunsa afroaasialaisilta. Se kuuluu afroaasialaisten seemiläisiin kieliin, jonne kuuluu myös heprea. Tämä siis kertoo, että arabian kieli on yksi maailman vanhimmista kielistä. Vanhin arabiankielinen kirjoitus on löytynyt 300-luvulta jaa. Tämä kielellinen todiste on löytynyt Syyrian aavikolta. Kunnolla arabiankieltä ruvettiin kuitenkin kirjoittamaan vasta 700-luvulla, vaikkakin sitä ennen se on ollut jo virallisena kielenä monelle ihmiselle. Islamin leviämisen alettua alkoi myös levitä arabinkieli, josta tuli silloin pyhä kieli islaminuskonnolle. Se alkoi levitä laajasti Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään, jonka seurauksena entiset kielet kuten aramean, koptin kieli ja kreikka rupesivat haihtumaan vähitellen pienemmiksi kieliksi. Espanja ja Persia kuitenkin säilyttivät oman kielensä, ottaen kuitenkin pieniä lainauksia mukaan sanastoonsa.

Mistä Arabia on saanut alkunsa?

Mistä Arabia on saanut alkunsa?

Arabian kirjaimisto

Kuten moniin kieliin kuuluu, niin kuuluu arabiankieleenkin oma kirjoitusasunsa. Arabiankielessä ei ole käytössä perinteisiä länsimaalaisia aakkosia, vaan on heidän kirjoituksena enemmänkin niin sanottua merkkitekstiä. Tätä kirjaimisto käytetään yleisesti arabian ja Persian kielien kirjoittamiseen. Kieltä kirjoitetaan eri päin kuin länsimaissa, eli oikealta vasemmalle ja ylhäältä alaspäin ilman eroteltuja isoja ja pieniä kirjaimia. Voisi oikeastaan sanoa, että kirjoitus muistuttaa erittäin vanhanaikaista ja hienosti kirjoitettua länsimaalaisia kaunokirjaimia. Kirjaimet on sidottu yhteen kaunokirjoituksen tavoin ja kirjaimet ovat kaunokirjaimien mukaan hieman kiemuraisia ja tyylikkäitä. Kirjainten muoto vaihtelee sen paikan mukaan, joten tuntemattomalle arabiankielen kirjoittamisen oppiminen saattaa olla hyvinkin haasteellista. Arabian kirjoitusasu on suurin piirtein sama jokaisessa arabian varianssikielessä, pieniä muutoksia saattaa kuitenkin olla riippuen varianssista. Arabian kirjoitusta käytetään myös kašmiriin, kurdin, pandazebian, pastoan ja urduan kirjoittamisessa kielien omien kirjainten ohessa. Tämän lisäksi kieltä käytetään pienimuotoisesti Keski-Aasian ja turkin kielissä. Virallisesti kuitenkin jälkimmäisissä kielistä arabianaakkosista on luovuttu ja otettu tilalle latinalaiset aakkoset ja kirjoitustyylit.

Arabiankielessä kirjoitetaan käyttäen yhteensä 28 erilaista kirjainta riippuen hieman kirjoitettavasta kielestä. Kaksoiskonsonantteja tai vokaaleja ei merkistä lainkaan kirjoituksessa ja monissa matkapuhelimissa ei ole edes mahdollisuutta niiden merkitsemiseen.