Kaikki mitä sinun tulisi tietää unkarin kielestä

Kaikki mitä sinun tulisi tietää unkarin kielestä

Kaikki mitä sinun tulisi tietää unkarin kielestä

Monet ovat varmasti kuulleet Unkarista. Keskieurooppalaisesta maasta, jonka kulttuuri ja kieli ovat suurimmaksi osaksi peräisin paimentolaisheimoilta. Unkarin kieli on samasta sukupuusta veistetty, kuin suomen kielikin. Silti ne eivät voisi kuulostaa ja näyttää toisistaan yhtään erilaisemmilta. Molemmat ovat osa suomalais-ugrilaisia kieliä, johon kuuluu muun muassa myös viron ja karjalan kielet. Mikä tekee sitten unkarin kielestä erikoisen ja mitkä faktat tulisi tietää, ennen unkarin kielen opiskelun aloittamista? Opiskelun voi aloittaa itsenäisesti, mutta jos kieltä haluaa käyttää päivittäin, on hyvä etsiä kursseja, joiden avulla päästä alkuun.

Unkari on yksi maailman vaikeimmista kielistä oppia

Vaikka Unkari sijaitseekin Keski-Euroopassa seitsemän eri maan ympäröimänä, sen kieli ei ole yhtään samanlaista kuin naapurimaillaan. Ainutlaatuinen kieli ja sen säännöt tekevätkin unkarin kielestä yhden maailman vaikeista kielistä oppia. Myös kirjoitus- ja ääntämismuodot saattavat tuottaa haasteita monelle kielen opiskelijalle. Tiesitkö, että unkarin kielessä on jopa kuusi s-kirjaimen kaltaista äännettä? S, sz, z, zs, c ja sc. Näiden eri äänteiden yhdistelemällä saa aikaan unkarin kielessä monia eri sanoja ja on tärkeää olla tarkkana mitä äännettä missäkin sanassa käytetään. Jos tämä ei kuulosta tarpeeksi vaikealta, odotahan tätä. Unkarin aakkosissa on 44 kirjainta, verrattuna suomen 29 aakkosiin. Unkarin aakkoset sisältävät paljon erilaisia kirjainyhdistelmiä, kuten dz, dzs, gy, ly, ny, sz ja ty, joilla on kaikilla oma uniikki äänteensä.

Niinkuin suomessa, myös unkarissa on heidän oma sanansa omalle kielelleen. Vaikka usein kuullaan englanniksi sanottavan hungarian, tai suomeksi unkari, unkariksi unkarin kieli on magyar. Tämä sana myös tarkoittaa unkarin kansalaista. Sana, joka usein menee myös sekaisin magyar sanan kanssa on Magyarország, mikä tarkoittaa puolestaan Unkarin valtiota unkariksi.

Vaikka unkaria puhuu jopa 13 miljoonaa ihmistä, se on maailman kartalla aika vähän loppujen lopuksi. Mikä tekee tästä faktasta hieman mielenkiintoisemman on se, että Unkarissa asuu vain alle 10 miljoonaa ihmistä. Missä ne yli 3 miljoonaa puhujaa sitten ovat? Unkarin naapurimaissa, jotka olivat ennen osa Unkarin kuningaskuntaa, asuu juurikin nämä jäljelle jäävät 3 miljoonaa unkaria äidinkielenään puhuvaa ihmistä. Unkaria puhuvia vähemmistöjä voi löytää vielä tänäkin päivänä esimerkiksi Romaniasta, Slovakiasta, Serbiasta ja Kroatiasta.

Unkari on yksi maailman vaikeimmista kielistä oppia

Unkari on yksi maailman vaikeimmista kielistä oppia

Tiesitkö nämä mielenkiintoiset asiat kielestä?

Ei ehkä niin outo piirre, mutta kun sitä lähdetään miettimään tarkemmin, miksi tarvittaisiin kahta sanaa värille punainen? Unkarilaisten logiikan mukaan sana piros, kuvastaa paremmin liikkumattomien esineiden ja asioiden punaisuutta, kun taas sana vörös on liikkuvien asioiden punainen. Esimerkiksi, jos sanotaan “a paradicsom piros”, tämä tarkoittaa tomaatti on punainen, mutta jos sanotaankin “vörösbor” se tarkoittaa punaviiniä. Tämä on tosiaan sääntö vain suurimmaksi osaksi. Joidenkin sanojen kanssa, vaikka sanan pitäisi säännön mukaan olla vörös, se onkin piros. Esimerkiksi punaista ruusua, rózsa, voidaan kutsua kummalla vain punaisella. Unkarin kieltä opiskellessa tulee huomaamaan, että siinä on aina uutta opittavaa.

Monessa maassa on päivänselvää, että nimet ovat muotoa etunimi, sukunimi, eikö totta? No, kun pääset Unkariin, ole valmiina kääntämään nimet väärinpäin. Unkariksi nimittäin nimet kirjoitetaan sukunimi ennen etunimeä. Esimerkiksi todella perinteinen nimi, László Nagy, László on henkilön etunimi ja Nagy sukunimi. Joka kerta virallisissa papereissa ja hänen esiteltäessä itseään Lászlón tulisi sanoa “hei, minun nimeni on Nagy László” Hassua, eikö? Myös päivämääriin saa luvan tottua, jos on menossa Unkariin. Suomessa päivämäärät ovat tietenkin muotoa päivä, kuukausi ja vuosi. Pienemmästä suurempaan. Järkevää eikö vain? Unkarilaiset ajattelevat tämänkin toisinpäin. Unkarissa kaikki päivämäärät ilmoitetaan muodossa vuosi, kuukausi ja päivä.