Katalonia ja Katalaanin kieli

Katalonia ja Katalaanin kieli

Katalonia ja Katalaanin kieli

Katalaani – catalá

Katalaani kuuluu indoeurooppalaisiin romaanisiin kieliin. Kieltä puhutaan Espanjassa lähinnä koko Katalonian alueella, Barcelonan ympärillä sekä kieli yltää Itä-Espanjaan Valenciaan saakka. Myös Palma de Mallorcalla puhutaan erilaista variaatiota Katalaanista, jota kutsutaan mallorquiksi. Erilaiset variaatiot Katalaanista kuitenkin vaihtelevat paikkakunnittain ja esimerkiksi Barcelonassa ja Valenciassa puhutut versiot erottuvat huomattavasti toisistaan.

Kielen historiaa

Kataalanin kieli eli suurinta murrostaan arvioidusti 600 ja 700-luvuilla jolloin sen kehityskaari nousi johtosuuntaan. Kieli kehittyi kehittymistään 1400-vuosisadalle, jolloin Katalaani sai kilpailijakseen nykyään espanjassa puhutuimman kielen, kastilian eli espanjan kielen. Kielenä Katalaani on kokenut kuvia sillä 1716 vuoden sotimisen jälkeen kieltä alettiin sortaa, kunnes tilanne eskaloitui vuonna 1858 jolloin koko kielen käyttö kiellettiin. Kataloniassa asuvat kansalaiset ovat kuitenkin taistelleet sitkeästi kielen puolesta ja sitä puhuttiin yleisestä kielestä huolimatta. Katalonian alueella asuvat henkilöt kokivat kovia Francon diktatuurin aikana, sillä kieli oli virallisesti totaalikiellossa vuodesta 1938 vuoteen 1976 saakka. Diktatuurin loputtua aloitettiin hanke, jolla yritettiin työstää Katalonian kielen sallimista mutta prosessi oli erityisen hidas ja hankala. Kaikesta huolimatta diktatuurin aikana tuotettiin katalaanikirjallisuutta ja kielestä tuli myös Baleaarien sekä Valencian alueilla virallinen kieli.

Nykypäivä

Nykyään Katalaani on virallinen kieli koko Katalonian itsehallintoalueella ja esimerkiksi opetus kouluissa tapahtuu pääasiallisesti Katalaaniksi. Myös kaikki viralliset Katalonian alueella olevat toimistot, terveysasemat, sairaalat, poliisiasemat jne puhuvat ensisijaisesti Katalaania. Yleisesti kaikki Katalaanin puhujat ovat kuitenkin kaksikielisiä (espanjan kielen puhujia) ja asioiminen espanjan kielellä mahdollistetaan. Näin ollen katalaani onkin Euroopan suurin vähemmistökieli. Kielellä on yli 7 miljoonaa puhujaa äidinkielenään ja kaksikieliset kansalaiset mukaan luettuna lukema nousee yli 10 miljoonaan puhujaan.

Kielioppi

Katalaania kuunnellessa se kuulostaa ulkomaalaisen korvaan hieman ranskan, italian ja espanjan sekoitukselta. Suurin ero muihin romaanisiin kieliin onkin sen analyyttinen perfekti, jota ei esiinny muissa kielissä. Analyyttinen perfekti tarkoittaa käytännössä sitä, että jokin asia jota ollaan menossa tekemään ilmaistaan sanomalla, että se on jo tehty. Espanjan kielessä kahdessa muodossa esiintyvä olla verbi (ser & estar) on Katalaanissa esitetty vain yhtenä olla-muotona. Määräiset artikkelit on jaettu espanjan tapaan kahteen; feminiini ja maskuliini muotoihin. Espanjaksi muodot ilmaistaan sanoilla el ja la, kun taas katalaanissa käytetään muotoja els ja les.

Katalonia

Katalonia on lounais-Espanjassa sijaitseva itsehallinta-alue, jonka pääkaupunki on hurmaava Barcelona. Katalonian alue rajoittuu pohjoisessa Andorraan sekä Ranskan rajaan ja itäpuolella Välimereen. Lännen rajana pidetään Aragonian itsehallintoaluetta. On tutkittu, että alueella on ollut asutusta jo yli 50 000 vuoden ajan. Tästä syystä Kataloniasta löytyykin roimasti historiallisia rakennuksia sekä alueita.Kataloniassa vallitsee merellinen Välimeren ilmasto, joka houkuttelee miljoonia turisteja kaupunkiin vuosittain. Barcelona on yksi Espanjan tuottoisimmista kaupungeista niin turismin, kuin myös bisneksen osalta. Kaupungista tekee erikoisen se, että siellä on sekä rantaa, vuoristoa sekä kaupunkia ja rutkasti kulttuuria. Barcelonassa ranta, – ja kulttuuriloman yhdistäminen onnistuu vallan mainiosti. Historiassa Katalonia on kokenut kovia Francon diktatuurin aikaan, kuten jo mainittiinkin Katalaanin kielen osalta. Nykypäivänä Katalonialla on suuri halu itsenäistyä ja se valistikin itsensä itsenäiseksi valtioksi lokakuussa 2017 vaikkakin itsenäistyminen kumottiin yksipuolisen julistaminen vuoksi. Vuonna 2018 Katalonia on ajanut asiaa entistä enemmän eteenpäin itsenäistymisen osalta mutta siinä ei ole vielä onnistuttu, sillä muu Espanja ei ole halukas irtautumaan Kataloniasta. Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont on ollut ajamassa asiaa eteenpäin siihen saakka, kunnes hänet pidätettiin.