UUSI KIELI HALTUUN

Pitääkö sinun oppia kieli, jotta voit puhua sitä tulevalla matkallasi? Liittyykö uuden kielen oppiminen uusiin tehtäviisi töissä? Vai haluatko kenties lukea suosikkiromaanisi alkukielellä? Ideaalisti kielen oppiminen kävisi nopeasti, mutta kielen opetteleminen alusta asti vaikuttaa kaikkea muuta kuin nopealta: pitää ottaa haltuun uusi kielioppi ja sanasto, harjoitella ääntämystä ja niin edelleen. Oppimisen ei tarvitse kuitenkaan olla hidas tai tylsä prosessi, vaikka se vaatiikin kovaa työtä ja vaivannäköä.

UUSI KIELI HALTUUN

Aseta tavoitteet

Jos haluat oppia uuden kielen nopeasti, ensimmäinen askel on asettaa tavoitteita mitä haluaa saavuttaa. Miten voit tietää, mitä haluat saavuttaa, ja mitata, oletko onnistunut tavoitteessasi, jos et aseta tavoitteita? Kun joudumme tilanteeseen, että meidän pitäisi oppia uusi kieli, useimmista meistä ajatus tuntuu ylivoimaiselta. On niin monia sanoja, jotka pitäisi oppia, ja niin monia tapoja opiskella. Tavoitteiden asettaminen kaventaa fokusta niin, että voit lakata murehtimasta yksityiskohdista.

Tutkimukset osoittavat, että ihmiset, jotka asettavat oikeanlaisia tavoitteita, saavuttavat todennäköisemmin menestystä. Muutamien vinkkien avulla voit helpottaa tavoitteiden asettamista. Ensinnäkin kannattaa keskittyä tarkkoihin ja konkreettisiin lopputuloksiin. Aseta siis yksityiskohtaisia tavoitteita ja keskity siihen, mitä aiot oppia, sen sijaan, että keskityt oppimiseen käyttämääsi aikaan. Esimerkki hyvästä päämäärästä on esimerkiksi: ”Tällä viikolla aion oppia 30 espanjankielistä sanaa, jotka liittyvät shoppailuun.”

On hyvä, että on pitkän tähtäimen tavoite – mitä lopulta haluat saavuttaa. Pitkän tähtäimen tavoitteet ovat kuitenkin liian häkellyttäviä motivoidakseen sinua päivittäin. Suurempi tavoite kannattaa pilkkoa osiin ja asettaa pienempiä tavoitteita joka viikolle ja kuukaudelle. Tavoitteiden kirjoittaminen ylös helpottaa niihin sitoutumista. Kirjoitetut tavoitteet voi kiinnittää näkyville paikoille kuten kylpyhuoneen peiliin.

Opiskele fiksusti

Tavoitteet toimivat parhaiten, kun ne saavat sinut haastamaan itsesi. Jos ne ovat liian musertavia, ne voivat jopa lannistaa. Hyvä tapa kiertää tämä ansa on asettaa tavoitteita, joilla on haarukka. Voisit esimerkiksi sanoa: ”Aion oppia 30–50 uutta sanaa tällä viikolla.” Myös itsensä palkitseminen toimii motivaattorina. Voit esimerkiksi luvata itsellesi: ”Saavutettuani viikkotavoitteet voin viettää aikaa katsoen lempisarjojani Netflixistä tai pelaillen Papunetissä tai PokerStarsCasinolla. Kenties tilaan myös ruokaa Foodoran kautta.”

Opiskele fiksusti

Sanoja oppii nopeimmin käyttämällä hyviksi havaittuja opiskelutekniikoita. Yksi parhaista tavoista oppia sanastoa ovat muistikortit. Ne auttavat keskittymään yksittäisiin sanoihin ja antavat tilaisuuden testata itseään, mikä auttaa muistamaan uutta informaatiota. Paperiset muistikortit toimivat yhtä hyvin kuin aina ennenkin, mutta elektronisissa muistikorttiohjelmissa kuten Ankissa on monia etuja. Kun käytät elektronisia muistikortteja, voit kantaa niitä helposti mukanasi isoja määriä älypuhelimessasi tai tabletissasi. Voit myös hyödyntää muiden ihmisten tekemiä ja jakamia muistikortteja. Ohjelmat muuttavat korttien järjestystä automaattisesti ja lisäävät asteittain aikaa, jonka välein tietty muistikortti näytetään.

Muistikortit toimivat parhaiten, kun niiden avulla testaa muistia. On tärkeää arvata sanan merkitys ennen kuin näkee vastauksen. Vaikka et tietäisi sanaa, arvaa. On helpompaa oppia vieraskielisen sanan käännös kuin oppia sanomaan sana. Ensin kannattaakin opetella käännökset ja vasta sitten uusien sanojen tuottaminen äänteellisesti. Aloita katsomalla muistikortin sitä puolta, jolla on vieraskielinen sana, ja paina mieleesi sen käännös. Myöhemmin voit käyttää muistikortteja apuna, kun harjoittelet sanojen ääntämystä.

Harjoitus tekee mestarin, sanotaan, mutta tehokas harjoitus tekee mestarin vielä nopeammin.  Muistikorttien ohella on myös muita hyviä oppimisstrategioita kuten visualisoiminen ja ääntäminen. Harjoituksessa visualisoidaan ensin sana, jota opetellaan, sitten kuvitellaan, mitä se edustaa, ja sanotaan sana ääneen. Harjoituksesta on apua käsitteiden yhdistämisessä ja se auttaa sanojen painamista muistiin.

Ala käyttää kieltä joka päivä

Aivot oppivat paremmin, kun oppiessa käyttää fyysistä toimintaa. Tätä voi hyödyntää elehtimällä. Jos haluat esimerkiksi oppia saksan sanan ”Schuh” (kenkä), voit sanoa sanan ääneen samalla, kun olet laittavinasi kengän jalkaan. Kun opettelet uutta kieltä, voi olla vaikeaa harjoitella sanoja kontekstissaan, koska et ole vielä oppinut tarpeeksi sanastoa muodostaaksesi monimutkaisia lauseita. Voit liittää sanan lauseeseen, jonka muodostat äidinkielelläsi. Jos olet esimerkiksi oppimassa espanjankielistä sanaa ”casa”, voit sanoa: ”Olen menossa casa nyt.”

Ala käyttää kieltä joka päivä

Aloittelijana voi tuntua ylivoimaiselta yrittää käyttää kieltä joka päivä, mutta se ei ole niin vaikeaa kuin miltä vaikuttaa. On monia helppoja ja hauskoja tapoja, joilla kielestä saa osan tavallista elämää. Ensinnäkin tulisi hyödyntää jokainen hetki uusien sanojen oppimiseen. Ota muistikortteja mukaasi ja opiskele niitä juna- tai bussimatkan aikana tai odottaessasi ystävää tapaamiseen.

Kun alat tuntea olosi väsyneeksi, vaihda aktiivisesta oppimisesta passiiviseen tekemällä mitä normaalisti tekisit äidinkielesi sijaan kohdekielellä. Yritä esimerkiksi katsoa televisio-ohjelmaa tai kuuntele radio-ohjelmaa kielellä, jota opettelet. Netistä löytyy monia lähteitä viihdyttäville ääni- ja videoklipeille. Voit mennä esimerkiksi YouTubeen tai etsiä radioasemia. Saatat kysyä: ”Miten voin katsoa videota tai kuunnella radiota, kun tiedän vain kourallisen sanoja?” Tavoite ei ole ymmärtää kaikkea mitä kuulet vaan totutella siihen, miltä kieli kuulostaa.

Paras oppiminen tapahtuu usein tosielämän tilanteissa, erityisesti silloin, kun sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää vierasta kieltä. Paras tapa hankkia tosielämän harjoitusta on matkustaa tai opiskella ulkomailla. Ulkomaille meno mahdollistaa sen, että olet vieraan kielen puhujien ympäröimänä. Organisaatiot kuten Peace Corps suosivat tätä taktiikkaa laittamalla ihmisiä, joilla ei ole juuri lainkaan kokemusta, keskelle jotakin kielialuetta. Tilanteet voivat olla epämukavia, mutta ne motivoivat oppimaan nopeasti.

Jopa matkustamatta ulkomaille voit hakeutua tilanteisiin, joissa saat harjoitella kieltä. Voit esimerkiksi tavata ”kielikumppanin” viikoittain tai joka toinen viikko. Voit maksaa kielikumppanillesi hänen ajastaan tai vaihtaa tunnin keskustelua äidinkielelläsi tuntiin kohdekielellä. Monilla kaupungeilla ja kouluilla on myös keskustelukerhoja, joissa kieltenopiskelijat tapaavat säännöllisesti keskustellakseen epämuodollisesti kielellä, jota opiskelevat.